Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Η μηχανική του χρήματος και η ρίζα της οικονομικής κρίσης

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α ΠΟΛΗ*  

Η φύση του χρήματος
  1. Έχει πραγματική αξία το χρήμα; Για να απαντήσετε το ερώτημα, φανταστείτε ένα άνθρωπο γεμάτο χαρτονομίσματα μόνο στο κέντρο της ερήμου Σαχάρας. Τα χρήματα που έχει  είναι άχρηστα γιατί δεν μπορεί να τα ανταλλάξει με αγαθά.
  2. Γιατί λοιπόν το χρήμα έχει αξία; Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν ακράδαντα ότι έχει αξία και δουλεύουν για να το αποκτήσουν. Δουλεύοντας όμως παράγουν αγαθά και υπηρεσίες  και με το κόπο τους δίνουν  αξία στο χρήμα.
  3. Η ποσότητα του χρήματος που κυκλοφορεί καθορίζει την ποσότητα της εργασίας, άρα σε τελική ανάλυση και την ποσότητα των αγαθών που παράγεται.
  4. Όταν κυκλοφορεί πολύ χρήμα έχουμε περισσότερη εργασία, άρα περισσότερα αγαθά και οικονομική ανάπτυξη. Έλλειψη χρήματος σημαίνει λιγότερη εργασία, ανεργία και λιγότερα αγαθά, άρα εξαθλίωση (οικονομική κρίση).
  5. Συμπερασματικά: Η ποσότητα του χρήματος που κυκλοφορεί κάνει τη διαφορά μεταξύ ανάπτυξης και κρίσης.
  6. Για να καταλάβουμε τη σημασία όσων λέχτηκαν στις παραγράφους 1-5, φανταστείτε ότι ένας κακός μάγος εξαφανίζει όλο το χρήμα που υπάρχει. Κανένας τότε δεν θα μπορεί να αγοράζει οτιδήποτε και όσοι έχουν κάτι να πωλήσουν θα μείνουν χωρίς αγοραστές. Τα αγαθά θα μείνουν απούλητα, θα καταστραφούν και η παραγωγή θα σταματήσει. Οι επιχειρήσεις θα καταρρεύσουν σε μερικές εβδομάδες και όλοι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν. Η παραγωγή θα σταματήσει. Η κοινωνία θα διαλυθεί στο χάος αφού οι πανικόβλητοι πολίτες θα σκοτώνονται για να ιδιοποιηθούν τα αποθέματα αγαθών που δεν μπορούν να αγοράσουν. Τα αποθέματα μετά τις πρώτες λεηλασίες θα εξαντληθούν τάχιστα. Η θα κυκλοφορήσει νέο χρήμα ή η ανθρωπότητα επιστρέφει στην νεολιθική εποχή και την ανταλλακτική οικονομία.
  7. Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι πως  όποιος ελέγχει τη δημιουργία και την ποσότητα του χρήματος κρατά το σφυγμό της κοινωνίας  και αποφασίζει την υγεία ή την καχεξία της, τη ζωή ή το θάνατο της.
  8. Ποιος δημιουργεί το χρήμα; Η κυβέρνηση ή οι τραπεζίτες; Το ερώτημα είναι σημαντικό για να απαντήσουμε το πραγματικά καίριο ερώτημα. Είναι η εξουσία στα χέρια της οποιαδήποτε κυβέρνησης που εκλέγουμε ή ελέγχεται έμμεσα, πλην αποτελεσματικά από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα;
  9.  Για να βρούμε τις απαντήσεις, να καταλάβουμε το μήνυμα του  κεφαλαίου αυτού και να φτάσουμε στα ίχνη των μεγάλων κλεφτών που κατασπάραξαν την οικονομία ας απαντήσουμε το ερώτημα:
  10. Γιατί ένας παραχαράκτης είναι κλέφτης; Είναι κλέφτης γιατί δημιουργεί αξία από το τίποτε. Τυπώνει χαρτιά που του στοιχίζουν μερικά σεντ και αποσπά υπηρεσίες και αγαθά χιλιάδων ευρώ ανάλογα με την ονομαστική αξία των χαρτιών που τυπώνει.
  11. Τι σχέση έχει όμως ένας παραχαράκτης με την κεντρική τράπεζα μιας χώρας; Η απάντηση είναι ότι έχει τη σχέση της σταγόνας και του ωκεανού. Έχουν την ίδια φύση, όμως διαφέρουν στην ποσότητα. Ο παραχαράκτης αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί και θα συλληφθεί. Η κεντρική τράπεζα όμως είναι ο  νόμιμος  δημιουργός νομίσματος. Αυτός που δημιουργεί λοιπόν χρήμα από το μηδέν για τις ανάγκες της οικονομίας είναι:
  12. Οι κεντρικές τράπεζες όμως δεν είναι κρατικές, αλλά ιδιωτικές εταιρείες. Τα κράτη έχουν εκχωρήσει το κυριαρχικό τους δικαίωμα να εκδίδουν άτοκο χρήμα στους ιδιώτες μεγιστάνες τραπεζίτες που δανείζουν το κράτος με τόκο. Όλες οι Κεντρικές Τράπεζες του κόσμου πλην αυτών της Κίνας, Κούβας και Βενεζουέλας είναι ιδιωτικές.
  13. Έμμεση απόδειξη του γεγονότος ότι το κράτος δεν ελέγχει την κεντρική τράπεζα αποτελεί το γεγονός πως, με βάση  το μνημόνιο, οι υπάλληλοι της κεντρικής τράπεζας δεν θα υποστούν ούτε μειώσεις μισθών, ούτε πάγωμα προσλήψεων. Η κεντρική τράπεζα της Κύπρου είναι ένα μικρό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την οποία κανένας ευρωπαϊκός θεσμός δεν μπορεί να ελέγξει. ( Πόσο μάλλον η αδύναμη κυβέρνηση της Κύπρου )
  14. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κατάφερε να απολύσει το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, γιατί ο τελευταίος δεν δίνει αναφορά στον πρόεδρο αλλά στους τραπεζίτες της Φραγκφούρτης. Οι τελευταίοι ελέγχουν την νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης με ανύπαρκτο έλεγχο από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  15. Παράδειγμα που τεκμηριώνει ότι οι Κεντρικές Τράπεζες είναι ιδιωτικές εταιρίες:  Στο άρθρο 8 του καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται ότι είναι ΠΟΛΥΜΕΤΟΧΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να κατέχει περισσότερο από το 35%. Σε άρθρα τους διάφοροι οικονομολόγοι κατά καιρούς αναφέρουν ποσοστά του Ελληνικού Δημοσίου που κυμαίνονται από 6% έως 10%. Το υπόλοιπο 90% - 94% το κατέχουν ιδιώτες, τους οποίους δεν γνωρίζουμε, γιατί κρύβονται πίσω από αχυράνθρωπους. (μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε υπάρχουν ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις).
  16. Παρά το ότι η κεντρική τράπεζα μιας χώρας είναι ιδιωτική, το κράτος που έχει δικό του νόμισμα έχει τουλάχιστον το ακόλουθο δικαίωμα. Υποχρεώνει την κεντρική τράπεζα να αποδέχεται, με το αζημίωτο βέβαια, τα ομόλογα του και να δανείζει την κυβέρνηση με τόκο. Αυτό αποτρέπει την χρεωκοπία του κράτους εφόσον η Κεντρική τράπεζα λειτουργεί ως  ο δανειστής έσχατης ανάγκης του κρατικού κορβανά.
  17. Εξαίρεση του πιο πάνω κανόνα αποτελεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία δεν δανείζει τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Η μη ύπαρξη όμως του Ευρωομολόγου αφήνει τις χώρες της Ευρωζώνης στο έλεος των αγορών, που με πρόσχημα τον κίνδυνο να μην πάρουν πίσω τα λεφτά τους επιβάλλουν εξοντωτικά επιτόκια.
  18. Ο ρόλος που δεν υπάρχει το Ευρωομόλογο είναι γιατί δεν το αποδέχεται η Γερμανία, επειδή η υποτίμηση του κοινού νομίσματος θα ανέβαζε τα δανειστικά επιτόκια και κατ’ επέκταση το κόστος δανεισμού της.  
  19. Ο δανεισμός ενός κράτους με δικό του νόμισμα από την κεντρική τράπεζα έχει ως αποτέλεσμα την υποτίμηση του νομίσματος της χώρας και άρα και του κρατικού χρέους το οποίο μετρείται με το τοπικό νόμισμα.
  20. Η υποτίμηση του νομίσματος κάνει τα προϊόντα της χώρας πιο ανταγωνιστικά (φτηνά) χωρίς μείωση των μισθών στην εσωτερική αγορά. Τα προϊόντα όμως που φέρνουμε από το εξωτερικό (πετρέλαιο) γίνονται πιο ακριβά. Αυτό γιατί αγοράζουμε το πετρέλαιο σε δολάρια.  Μια χώρα με σημαντική παραγωγή στον πρωτογενή και το δευτερογενή τομέα, μπορεί να κάνει την οικονομία της ανταγωνιστική με υποτίμηση του νομίσματος της, δεδομένου ότι είναι ενεργειακά αυτάρκης.
  21. Η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων  θα μπορούσε να μας σώσει από τον εισαγόμενο πληθωρισμό του πετρελαίου αν είχαμε δικό μας νόμισμα    *Ολόκληρη η μελέτη στο πιο κάτω έγγραφο                                                                                                                                            


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου