Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Εμπιστευτείτε τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνίας των πολιτών»

Έκκληση των Οικολόγων Πράσινων προς την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση πρέπει να εμπιστευτεί την κοινωνία και τους αυθεντικούς φορείς της κοινωνικής οικονομίας για ένα νέο σχεδιασμό, λένε οι Οικολόγοι Πράσινοι. Και ζητούν  στην «κοινωφελή εργασία» να είναι δικαιούχοι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, με συμπράττοντες φορείς τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν ότι έχουν κάνει πολιτική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναφέρεται -μεταξύ άλλων- και ότι «η κοινωνική οικονομία είναι βασικός πυλώνας παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας». Μέχρι τώρα, όμως, ίσως και εξαιτίας των εκκρεμοτήτων σε άλλα μέτωπα, δεν γίνεται αναφορά στην κοινωνική οικονομία σε υψηλότατο επίπεδο. Στις συναντήσεις των Οικολόγων Πράσινων με την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων, τονίστηκε η αναγκαιότητα να ανέβει στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης και αυτό να φανεί και σε διυπουργικό επίπεδο, ώστε να μην παραμείνει ως μέτρο ανακούφισης των ανέργων, όπως το προηγούμενο καθεστώς διοίκησης της χώρας την είχε καταδικάσει.

ΑΡΘΡΑ: ΟΙ ΕΘΧΡΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ρ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
ΡΟΥΦΗΚΤΡΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κρατικοί οργανισμοί και δημόσιες επιχειρήσεις βαφτίζονται κοινωνικές επιχειρήσεις για να αποσπάσουν και να υφαρπάξουν πόρους από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο που προορίζονται για τις κοινωνικές επιχειρήσεις».



Η ΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΟ 1,5 ΕΚΑΤ. ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ «ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ» ΤΩΝ ΚΕΚ http://dimosiografia-politon.blogspot.gr/2015/05/15.html
ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

O ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ της νομιμοποιημένης διαφθοράς http://dimosiografia-politon.blogspot.gr/2015/05/o.html

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕΤΑΑ ΑΛΛΟΤΕ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΙ ΑΛΛΟΤΕ ΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

http://dimosiografia-politon.blogspot.gr/2015/05/blog-post_96.html

Τέρμα στις πελατειακές σχέσεις, προγράμματα για ανέργους και επιχειρήσεις

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ, διοικητής του ΟΑΕΔ: Τέρμα στις πελατειακές σχέσεις, προγράμματα για ανέργους και επιχειρήσεις

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΟΑΕΔ: Τα σχέδια για ιην ανυμετωπιση ins ανεργία; ΣΕΛ. 9ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ διοικητής τον οαεδ Τέρμα στις πελατειακές σχέσεις, προγράμματα για ανέργους και επιχειρήσεις Η αλλαγή φιλοσοφίας και προσανατολισμού του ΟΑΕΔ θα αποτυπωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, υποστηρίζει σε συνέντευξη της στην «Αυγή» της Κυριακής η νέα διοικητής του Οργανισμού Μαρία Καραμεσίνη. «Τα νέα προγράμματα προς ένταξη στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα των υπ. Εργασίας και Παιδείας, των οποίων η υλοποίηση θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο, θα δώσουν έμφαση στην απασχόληση και δευτερευόντως στην κατάρτιση που θα συνδέεται με τη διάγνωση των αναγκών των ανέργων και της αγοράς εργασίας». ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ W^.

Η Ράνια Αντωνοπούλου, το 1,5 εκατ. άνεργοι και οι «χρυσοθήρες» των ΚΕΚ

Η Ράνια Αντωνοπούλου, το 1,5 εκατ. άνεργοι και οι «χρυσοθήρες» των ΚΕΚ
Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός
Η Ράνια Αντωνοπούλου δεν ήταν για τον Αλέξη Τσίπρα μια τυχαία επιλογή. Στήριζε σε αυτήν την υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου για «μαζική» δράση κατά της ανεργίας από τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με το γνωστό πρόγραμμα δημιουργίας έως 300.000 θέσεων εργασίας 12μηνης διάρκειας, με εργοδότη το Δημόσιο, με αμοιβή τον κατώτατο μισθό και με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
Κεϊνσιανών πεποιθήσεων η ίδια, πιστεύει -και ορθώς- ότι με 1,5 εκατ. ανέργους είναι αστείο να λέγεται ότι το πρόβλημα είναι η προσφορά εργασίας. Χρειάζεται λοιπόν να λειτουργήσει το κράτος σαν «εργοδότης τελευταίας καταφυγής». Το πρόγραμμα για 300.000 θέσεις εργασίας τον πρώτο χρόνο εντασσόταν ακριβώς σε αυτή τη λογική, και πάνω του στηρίχτηκαν -και δικαίως- πολλές προσδοκίες για άμεσα και απτά αποτελέσματα στη μάχη κατά τη ανεργίας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΩΣ ΘΕΣΜΟΙ ΣΥΛΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ   ΘΕΣΜΟΙ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΩΣ ΘΕΣΜΟΙ ΣΥΛΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Η υλοποίηση του σχεδίου ΚΑΟ σε ότι αφορά τους κοινωνικούς σκοπούς  και τα μέσα που έχουν τεθεί απαιτεί όπως είναι προφανές συλλογική συγκρότηση σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο για να υπάρχει αφενός συλλογική έκφραση προς τους άλλους θεσμούς της πολιτείας αλλά και για να λειτουργήσει ως συλλογικός νους της κοινωνικής οικονομίας.
Αυτή η δευτεροβάθμια συγκρότηση μπορεί να γίνει μέσα από τους Περιφερειακούς Θεσμούς κοινωνικής οικονομίας που από ενώσεις –συμπράξεις θα προκύψουν μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες.
Μέχρι σήμερα ο χώρος αυτός είναι κατακερματισμένος εξ αιτίας και του γεγονότος ότι οι πόροι κατευθύνονται μέσα από τις προσκλήσεις των υπουργείων σε ευκαιριακές συμπράξεις και όχι ενώσεις θεσμικού χαρακτήρα.

ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
·         Σύμφωνα με το Κυβερνητικό πρόγραμμα του Σύριζα έχουν ξεκινήσει και δρομολογούνται Θεσμικές Αλλαγές για το ζήτημα της κοινωνικής οικονομίας.
·         Για πρώτη φορά στη χώρα μας υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός που πολύ σύντομα θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο με αποκορύφωμα ένα συνέδριο για την κοινωνική οικονομία όπως μαθαίνουμε από έγκυρες κυβερνητικές πηγές.
·         Το κείμενο που ακολουθεί είναι από τις προτάσεις διαλόγου που έχουν τεθεί.  Στόχος του κειμένου είναι να ορίσει την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΟ), να καταγράψει την υπάρχουσα κατάσταση και να δώσει πολιτικές κατευθύνσεις, στη βάση των οποίων θα στηριχθούν και θα αναπτυχθούν ο κοινωνικός τομέας και ο αλληλέγγυος τομέας, στο πλαίσιο της οικονομικής δραστηριότητας από την Κυβέρνηση της Αριστεράς.

O ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ της νομιμοποιημένης διαφθοράς

«Ελληνική Ευρεσιτεχνία»
ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ
Ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων κατάρτισης την περίοδο 2007-2014 ανήλθε στο ποσόν των 700 εκ περίπου ευρώ ,το ¼ δηλαδή από το ΕΠΑΝΑΑΔ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των διαθέσιμων  πόρων πήγε σε προσχηματική κατάρτιση αντί της ενίσχυσης θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις και κοινωνικούς φορείς.
«Τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα απ’ όσο νόμιζα, διότι μόνο όταν ανέλαβα την καθημερινή διαχείριση του συγκεκριμένου τομέα συνειδητοποίησα ότι έχουμε μπροστά μας ένα πολυπλόκαμο, παρασιτικό δίκτυο σημειώνει χαρακτηριστικώς η αρμόδια Υπουργός  κυρία Αντωνοπούλου.
Ένα δίκτυο που έχει στηθεί γύρω από τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων και την εκπόνηση μελετών, αλλά με την τεχνογνωσία στη σύνταξη κειμένων “ευρωπαϊκών προδιαγραφών”, που έδινε και μια αληθοφανή δικαιολογία για τη διαρκή συρρίκνωση του δημόσιου τομέα σε ρόλο περιθωριακό».

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕΤΑΑ ΑΛΛΟΤΕ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΙ ΑΛΛΟΤΕ ΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕΤΑΑ
ΑΛΛΟΤΕ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΙ ΑΛΛΟΤΕ ΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Κατόπιν  δημοσιευμάτων του Περιοδικού «Επίκαιρα» το γραφείο του αρμόδιου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπουργού Επικρατείας, Παναγιώτη Νικολούδη, έδωσε εντολή έρευνας της υπόθεσης, για αυτούς που μπορεί να μην είναι και τόσο... δικαιούχοι σε προγράμματα κοινωνικής οικονομίας και καταπολέμησης της ανεργίας.
Σε αυτό είχε δοθεί έμφαση στην περίπτωση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), η οποία έχει επιλεγεί ως συντονιστής εταίρος για τον Περιφερειακό Μηχανισμό Κοινωνικής Οικονομίας Αττικής, μολονότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε κοινωνικές επιχειρήσεις και η ίδια αυτοπαρουσιάζεται άλλοτε ως δημόσια κι άλλοτε ως ιδιωτική εταιρεία.